qq
Μαριγιώργια / 16.02.2022

Τι είναι το NLP;

NLP… ένα ταξίδι χιλιομέτρων!

…και έτσι ξαφνικά μπήκε στη ζωή μου το NLP, η προσέγγιση και η φιλοσοφία του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού.

Ήταν ένα ταξίδι έξι μηνών, γεμάτο γνώσεις, εμπειρίες, νέες γνωριμίες ανάμεσά τους και η σημαντικότερη γνωριμία-αυτή με τον ίδιο μου τον εαυτό.

Όταν ξεκινάς με την πρόθεση να αποκτήσεις μια πιστοποίηση, να εκπαιδευτείς σε μια νέα προσέγγιση με στόχο να βελτιώσεις τις υπηρεσίες που παρέχεις και την πρακτική σου, πρώτα απ’ όλα δουλεύεις και βελτιώνεις εσένα. Τσαλακώνεσαι, προβληματίζεσαι, επεξεργάζεσαι, αναρωτιέσαι, πειραματίζεσαι και στο τέλος διψάς για περισσότερες γνώσεις βαθύτερες, ουσιαστικότερες.

Αυτό ακριβώς συνέβηκε σε μένα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου για να αποκτήσω την πιστοποίηση του NLP Coach στην Nlpgreece® σε συνεργασία με NLP University Santa Cruz California. Εκεί στην Nlpgreece®  είναι μια υπέροχη ομάδα απαρτισμένη από εξαιρετικούς επαγγελματίες στο χώρο τους, με τη μοναδική Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου στο τιμόνι. Είμαι ευγνώμων που συνεργάστηκα μαζί τους και έμαθα από αυτούς. 

Τι είναι το NLP;

Πολύ απλά είναι η διαμόρφωση του τρόπου σκέψης, της αντίληψης γεγονότων και καταστάσεων. Αυτό που λέμε όλοι πολύ συχνά «ας δούμε τα πράγματα κι από μια άλλη οπτική».  Αυτό ακριβώς κάνει το σύστημα NLP με την πλούσια εργαλειοθήκη του. Δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τι βρίσκεται πίσω από μια συμπεριφορά, τον τρόπο που κάποιος σκέφτεται και επεξεργάζεται πληροφορίες.

Επανα-προγραμματίζει λοιπόν τον τρόπο σκέψης και τη στάση ενός ανθρώπου απέναντι σε  ό,τι τον δυσκολεύει και τον περιορίζει… στη δουλειά, στις σχέσεις, στην οικογένεια, στο πώς βλέπει τον εαυτό του και τις προοπτικές του.

Σε τι μπορεί να βοηθήσει;

Σε ένα θέμα που βασανίζει το μυαλό εδώ και καιρό, για μια αλλαγή που κάποιος θέλει να κάνει και δεν τολμά, για κάτι που θέλει να πετύχει, για σκέψεις που περιορίζουν τις αποφάσεις και τη συμπεριφοράς του. Όταν αυτή η φράση γυροφέρνει στο μυαλό του:

«Δεν ξέρω τι κάνω λάθος, αλλά κάνω δύο βήματα μπρος και πέντε πίσω!»

Πώς;

Με ατομικές one-to-one συναντήσεις κατά τις οποίες εντοπίζεται το θέμα προς διαχείριση και ακολούθως μέσω των διαγνωστικών προσεγγίσεων εφαρμόζονται οι τεχνικές που θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επέλεξε να επενδύσεις στον εαυτό σου, να εντοπίσεις και να υποστηρίζεις τα δικά σου πιστεύω, να είσαι αποτελεσματικός και λειτουργικός σε κάθε πλαίσιο της ζωής σου.

Μαριγιώργια Βοσκαρίδου,

NLP Practitioner